Eliz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Genel Fizik Tedavi

Fizik Tedavi

Çoğu zaman bir arada kullanılsa da fizik tedavi ile rehabilitasyon, birbirleriyle yakından ilişkili ancak farklı kavramlardır. Fizik Tedavi fiziksel ve fonksiyonel bozuklukların tanı ve tedavisini kapsar. Vücuda dışarıdan sıcak-soğuk uygulamalar, elektrik akımları, masaj ve egzersiz ile ağrıyı kesmeye yönelik uygulamaları içeren ve kas iskelet sistemi hastalıklarında ya da yararlanmalarında uygulanan çok geniş kapsamlı ilaç dışı bir tedavi şeklidir.

Rehabilitasyon

Rehabilitasyon çok geniş kapsamlı bir terim olup, sözcük anlamı kaybedilen fonksiyonların yeniden kazandırılmasıdır. Fizik tedaviye göre, daha uzun ve hastanın da aktif olarak tedaviye katılımını ve çabasını gerektiren bir süreçtir. Doğuştan veya sonradan ortaya çıkan, kaybedilmiş hareket kabiliyetinin tekrar kazandırılmasına yönelik tedaviler bütünüdür. Günümüzde başta tıpta kaydedilen ilerlemeler olmak üzere sağlık bilincinin artmasına paralel olarak beklenen yaşam süresinin artması sebebiyle yaşlı nüfusun oranı giderek artmakta, kronik ve dejeneratif birçok rahatsızlık daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra tarımda ve sanayide otomasyona geçilmesi, insan gücüne dayalı süreçleri önemli ölçüde azaltmıştır. Şehir yaşamında ise masa başı işlerde çalışan insan oranı giderek artmaktadır. Tüm bunlar daha çok oturan, daha az egzersiz yapan bir nüfus profilini oluşturmaktadır. Bu noktada fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemi giderek belirginleşmektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yaygın olarak kas iskelet sistemine bağlı ağrılar, romatizmal hastalıklar, spor yaralanmaları, eklem kireçlenmeleri, bel ve boyun fıtıkları, kırık sonrası eklem hareketinin ve kas gücünün korunması, diz ve omuz problemleri, eklem protezi ameliyatları sonrasında hastanın eklem hareketi ve kas gücünün korunarak iyileşmenin hızlandırılması, omurga eğriliği (skolyoz) ayrıca inme, omurilik yaralanması, MS, parkinson, beyin felci (CP) ve kas hastalıkları gibi durumlarda uygulanmaktadır.

Genel Fizik Tedavi

Eklem Kireçlenmesi

Kireçlenme olarak da bilinen dejeneratif eklem hastalığı (osteoartrit,artroz) tüm dünyada en sık görülen romatizmal hastalıktır. Genel olarak kireçlenmenin en sık sebebi yaşlanmaya bağlı eklemi oluşturan yapılarda dejenerasyon ve sıvı kaybı olsa da bazı durumlarda genç yaşta da kireçlenme ile karşılaşabilmekteyiz.

İletişim

Bel ve Boyun Fıtıkları

Omurgamızı oluşturan ve omur adı verilen kemiklerin arasında bulunan disklerimiz, hareket esnasında optimal yük dağılımını sağlar. Çeşitli sebeplerle disklerde dejenerasyon, yırtıklar meydana gelebilir ve diskin elastikiyetini sağlayan kısmı dışarı çıkarak sinirlere temas etmekte ve ağrı, uyuşma, karıncalanma ve güç kayıplarına sebep olabilmektedir. 

İletişim

Fibromiyalji

Eklemlerde hareket kısıtlılığına yol açmayan ancak kişinin yaşam kalitesini bozan kronik bir hastalıktır. Hastalığın nedeni bilinmemekle birlikte stres, kaygı, depresyon, ağır çalışma temposu, rutubetli ortam, uyku bozuklukları, uzun süre bilgisayar kullanımı gibi birçok durumla ilişkilidir.

İletişim

Diz Problemleri

Diz eklemi insan vücudun en büyük eklemidir. Vücut ağırlığının dengeli bir biçimde taşınmasında ve yürümede anahtar rol oynar. İlerleyen yaş, obezite, ağır işlerde çalışma ve bilinçsiz yapılan sportif aktiviteler sonucunda diz problemleriyle sıklıkla karşılaşmaktayız.

İletişim

Omuz Problemleri

Omuz eklemi insan vücudunda en geniş hareket açıklığına sahip eklemdir. Bu geniş hareket açıklığı eklemin işlevini artırırken aynı zamanda eklemi yaralanmalara daha müsait hale getirmektedir. Ayrıca fonksiyon bozukluğu durumunda kişinin günlük yaşamını ciddi derecede etkilemektedir.

İletişim

Randevu ve sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz 0312 810 4400 arayabilirsiniz |

Open chat
1
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Scan the code
Size nasıl yardımcı olabiliriz?